Neem het auteursrecht in eigen hand

LC---Copyright-subheaHet auteursrecht beschermt volgens de wet de (economische) belangen van muziekproducenten. Zoals wij al schreven is degene die de rechten over het werk houdt degene die mag beslissen wat er met het werk gebeurt. Maar helaas gaat het niet altijd zo in de praktijk.

Artiesten steeds meer in het gelijk

Bij inbreuk op het auteursrecht, wil je als artiest en producent natuurlijk compensatie. Is er namelijk geen toestemming gevraagd, dan is de gebruiker van jouw muziek volgens de wet illegaal bezig. Een zaak zou dan ook in het voordeel van de maker van het origineel uit moeten pakken, vooral nu de overheid deze gebreken in de muziek-scene meer en meer erkent. Om ervoor te zorgen dat dit ook daadwerkelijk gebeurt, is het belangrijk om een goede advocaat met kennis van zaken in te schakelen. Deze weet helder wat ieders rechten zijn, en heeft ervaring in het aantonen van een schending van de auteursrechten van intellectueel eigendom.

Een muzikale wereld

Mensen luisteren muziek, gebruiken muziek voor reclames, brengen het ten gehore in hun café of discotheek, of gebruiken samples om nieuwe muziek mee te maken. Voor al deze muziek zijn mensen nodig die de muziek allereerst bedacht en uitgevoerd hebben, en deze mensen hebben recht op een eerlijke vergoeding. Gebeurt dit niet, dan zal het maken van muziek weggelegd blijken voor mensen met fortuinen. En laat dit nou net zijn waar het getalenteerde beginnend muzikanten aan ontbreekt.

Van Buuren: “De overheid moet ons helpen”

media_xll_2552102Dj Armin van Buuren riep vrijdag tijdens Amsterdam Dance Event de overheid op om de dancescene te helpen bij het beschermen van auteursrechten. Toen ik nog rechten studeerde werd me verteld dat de welvaart van een land af te lezen is aan hoe er met auteursrechten om wordt gegaan, vertelt de dj. Wat dat betreft is het niet zo best gesteld met onze welvaart.

Achter de feiten aan

Tijdens een paneldiscussie tussen Van Buuren en onder anderen minister van Economische Zaken Henk kamp toonde de DJ aan hoe Nederland steeds maar weer achter de feiten aanloopt.

“Zodra er een wet is over het kopiëren van cd’s, is iedereen aan het downloaden. Nu wordt er gewerkt aan een verbod op downloaden, maar is iedereen alweer muziek aan het streamen.” Volgens Kamp ligt de oplossing daarom niet in nieuwe wetten. “We moeten samen nieuwe regels bepalen”, stelde hij, “want de bescherming van auteursrechten is zeer wezenlijk en ik wil hierin echt iets voor jullie betekenen.”

De minister ziet het belang van dance voor Nederland, ’s lands grootste muzikale exportproduct. Dj’s, platenlabels, producers en feesten leveren een half miljard per jaar op. Duncan Stutterheim van ID&T, samen met de minister initiatiefnemer voor een stimuleringsprogramma voor beginnende dance-ondernemers, is blij met de verandering in attitude van de overheid:

“Den Haag zag onze industrie lange tijd niet staan. Daar is nu gelukkig verandering in gekomen.”

Afrojack is nog lang niet klaar met muziek

De Nederlandse DJ Afrojack, afkomstig uit Spijkenisse, is hot! De 26-jarige Afrojack is een van de belangrijkste en bekendste producers van house, dance en remixen ter wereld. Daarnaast speelt hij al piano vanaf zijn 5e jaar en produceert hij vanaf zijn 11e. Afrojack heeft nu al een lange carrière waarin hij samenwerkte met vele artiesten; o.a. The Partysquad (2008, ‘Drop Down (Do My Dance)’), zangeres Eva Simons (2010, ‘Take Over Control’) en David Guetta (2011, ‘Revolver’). Afrojack produceert bovendien veel nummers voor andere muziekartiesten. Zo schreef hij in 2011 voor Pitbull en Ne-Yo mee aan ‘Give Me Everything’, waarvan er tot nu toe meer dan 8 miljoen exemplaren verkocht zijn. Afrojack draait als DJ in clubs over de hele wereld. Sinds 2011 heeft hij bovendien op radio 538 een eigen programma genaamd Jacked. Afrojack heeft echter nog meer grootse plannen voor dit jaar!

summertour-2014-augustus-afrojack

Een drukke agenda

In augustus tourde hij met zijn Summer Tour door heel de wereld en deed zo o.a. Spanje, Griekenland en Amerika aan. Ook in de komende maanden is hij met shows te vinden in landen als VS, Japan en China. Op 2 augustus stond hij op het Sky City Festival in Amsterdam en op vrijdag 17 oktober treedt hij op in het Ziggo Dome. In mei dit jaar bracht hij een eigen solo album uit: Forget The World. Op zijn album staan nummers met wereldsterren als Snoop Dogg, Sting en 30 Seconds to Mars. De nieuwste samenwerking van Afrojack is met de 18-jarige DJ Martin Garrix. Hun single ‘Turn up the speakers’ moet binnenkort in de winkels liggen. Daarnaast heeft hij samen met zijn ‘eigen talent’ D-Wayne een nieuw nummer gemaakt, ‘Freedom’.

Afrojacks andere liefde

Muziek is niet het enige waar Afrojack dol op is. Hij bezit namelijk ook een uitgebreide collectie sneakers. De liefde voor schoenen is groot. In maart besloot hij zijn uitpuilende schoenenkast op te ruimen, iets dat hij dus met de wereld deelde. Zo blij als vrouwen worden van pumps, zo gelukkig wordt Afrojack van nieuwe sneakers. Het zal ons dan ook niet verbazen als hij zijn collectie dagelijks aanvult.

Het recht van de muziekproducent: feit en fictie

buma-stemraSinds 1912 hebben producenten op het gebied van kunst, letterkunde en wetenschap een bescherming met betrekking tot auteursrecht. Een muziekproducent heeft eigen naburige rechten op zijn volledig zelfgemaakte en -opgenomen muziek. Dit betekent dat deze opnames commercieel geëxploiteerd mogen worden, en dat iedereen die hier gebruik van wil maken (buiten persoonlijk gebruik) toestemming moet vragen aan de producent, behalve in sommige uitzonderlijke gevallen (zoals wanneer gebruikt voor onderwijsdoeleinden). Ook voor het uitbrengen van muziek (zoals op cd of iTunes) is natuurlijk toestemming nodig.

Buma/Stemra

Wanneer een andere partij een (deel van de) muziek van iemand wil gebruiken voor bijvoorbeeld een remix, dan is bovendien toestemming van de muziekproducent/artiest nodig. Over deze remix kunnen dan weer  zelfstandige rechten verkregen worden (het werk moet uiteindelijk dan wel origineel genoeg zijn).

Auteursrechten kunnen vastgelegd worden bij Buma/Stemra. Veel producenten hebben een doorlopende overeenkomst, een zogenaamd BIEM-contract. Hierbij worden per half jaar de auteursrechten afgerekend. De standaardvoorwaarden voor een muziekproducent zijn vrij streng.

Fotos van concerten en feesten

Er zijn van die momenten in een leven die men nooit zal vergeten. Zo waren wij ooit, lang geleden, bij een concert van Pink Floyd. Een groep vrienden die al sinds het allereerste lied, See Emily Play, op de radio te horen was, fan zijn van deze fabuleuze groep. Een concert waarbij nog zo’n 80.000 andere fans aanwezig waren. Je staat midden in die enorme mensenmassa en probeert ook nog iets te zien van die toch al kleine mensen die vooraan op dat podium bezig zijn met een weergaloos concert en een dito show. Gelukkig lukte het alles waar te nemen. Maar wat niet echt wilde lukken was foto’s maken, want we stonden echt te ver weg voor de normale camera.

Geluk

Soms moet je dan geluk hebben. Dom geluk. Toen we besloten om even een alcoholische versnapering te halen liepen we stom toevallig tegen een bekende aan. Hij had een camera met een enorme lens op zijn buik hangen. Dat was goed om te weten, want nu hadden we ook foto’s waarop de groep te zien was. Want we wilden allen een foto van het concert op onze kamer hangen. Nu, jaren later hebben we dat aandenken van toen laten vereeuwigen als foto op glas. Dat hangt bij ieder van ons pontificaal in de woonkamer.

Pracht foto

Ieder keer weer als we bezoek krijgen van mensen die ons niet kennen komt die vraag terug. “Wat is dat voor een foto? Waar is die gemaakt?” Want wat hangt er aan onze muur? Geen herkenbare foto van een Pink Floyd concert. Een foto waarop vier vrienden te zien zijn, die op zestien flessen spa rood balanceren en reikhalzend naar iets in de verte turen. De bekende die we tegenkwamen vond dat plaatje zo leuk dat hij daar een foto van maakte. Voor ons een heerlijke herinnering aan een fantastische avond!

Laatste Thunderdome: het einde van een tijdperk

Na 20 jaar komt er een einde aan één van de bekendste hardcore festivals van Nederland. Op 15 december vindt de laatste editie van Thunderdome plaat in de RAI Amsterdam. Met zes podia en een enorme hoeveelheid aan dj’s zal Thunderdome eindigen met een donderslag. De line-up is inmiddels bekend.

Onder de grote namen op het hoofdpodium zijn onder anderen Neophyte Record Allstars, Nosferatu VS. Tommyknocker en Partyraiser Surpressor. Verder zijn ook artiesten zoals Mental Theo, The Darkraver, Promo, The Prophet en Buzz Fuzz van de partij.

Voor de complete line-up kijk je hier.

 

 

In trance het jaar uit

Liefhebbers zullen het weten. Dance is nog verslavender dan Bubble shooter ;) . Niet voor niets heet één van de stromingen binnen dance Trance. Mocht je net een beetje bijgekomen zijn van het ADE, kun je je geluk weer op met feestjes die dit jaar nog in de planning staan.

Zo is Tiësto op 16 november te vinden in de Heineken Music Hall. Hij draait vier uur lang non-stop knallers. Én het is zijn enige show in zijn wereldtournee op Nederlandse bodem.

Voor een ander trancefeest is op 21 december Quest4Trance in het Transformatorhuis in Amsterdam. Volgens de organisatoren zou het wel eens de laatste kans kunnen zijn om uit je dak te gaan, want de inca’s hebben voorspeld dat op deze datum iets bijzonders staat te gebeuren. Onder anderen Seantyas en Sophie Sugar treden op.

En met een feestje het jaar uit kan tijdens Luminosity New Years Bang! Dj’s als Menno de Jong, Daniel kandi en Paul Webster zorgen dat je het nieuwe jaar goed ingaat.

David Guetta werkt samen met Ludacris en Usher

David Guetta mag dan als beste dj ter wereld van zijn troon zijn gestoten door Armin van Buuren, hij is binnen de dance-scene nog steeds één van de allergrootsten. Rapper Ludacris heeft hem weten te strikken voor zijn nieuwe single Rest Of My Life. Als dit een initiatief van David Guetta was, hadden we het ook geloofd, want de dj weet zijn stempel zwaar op het nummer te drukken. Ook r&b-ster Usher is van de partij. Het nummer is hieronder te beluisteren.

Dance on the road

Als echte danceliefhebber wil je natuurlijk altijd je favoriete house, techno of trance bij je hebben. Niet alleen thuis over de speakers, ook in de trein op je iPhone. Hiervoor zijn verschillende apps te verkrijgen. Denk aan Spotify, de muziekdienst met een enorm aanbod aan allerlei soorten muziek waar je naar kunt luisteren. Daarnaast kun je altijd een podcast inladen voordat je van huis gaat, of gewoon luisteren naar je favoriete radiozender.

Er zijn zelfs apps waarmee je zelf aan de slag kunt met het maken van (simpele deuntjes). Zo verveel je je nooit meer onderweg en ben je altijd bezig met de tofste muziek.