Let’s dance!

Dance is een verzamelnaam voor een breed scala aan elektronische muziek. Het melodieuze trance, het stevige hardcore, het minimalistische techno, allemaal vallen ze onder de paraplu die dance heet. Een term die deze muziekstijlen heel toegankelijk maakt qua naam, maar stuk voor stuk verschillende de genres enorm in geluid en beleving.

Begin jaren ’80 ontstond de stroming in de Verenigde Staten, als combinatie van new age, italodisco en veel synthesizers. In de begindagen van dance waren het house en techno die de dienst uitmaken in de clubs.

Begin jaren ’90 werd die Amerikaanse muziek ineens ook in Nederland gedraaid en gemaakt. De eerste jaren noemden we hier alles house. Totdat in 1993 verschillen in de muziek ontstonden. De softe house  kreeg de naam ‘mellow’ en de harde house werd ‘hardcore’. Waar dance in Amerika een ondergrondse muziekstijl bleef, werd het in Nederland steeds groter. Er werden clubs geopend zoals RoXY in Amsterdam en Nighttown in Rotterdam, waar alleen house werd gedraaid. Ook ontstonden eind jaren negentig de grote dance festivals zoals Dance Valley en Love Parade.

Tegenwoordig is dance één van de grootste muziekstromingen in Nederland, en een enorm exportproduct. Armin van Buuren is dit jaar op het Amsterdam Dance Event voor de vijfde keer uitgeroepen tot beste DJ ter wereld door DJ Mag, een Brits tijdschrift dat wordt gezien als belangrijkste graadmeter voor successen van DJ’s wereldwijd. Verder in de top tien zijn nog eens vijf andere Nederlandse DJ’s te vinden, waaronder Tiësto en Afrojack.