Belangen van de dance-scene

Als er één muziekstroming populair is in Nederland, is dat wel dance. Ons land is al jaren grootleverancier van de beste dj’s ter wereld. Tiësto, Armin van Buuren, Afrojack. De populariteit stijgt nog steeds en ieder weekend zijn op verschillende plaatsen in het land dancefeesten te vinden. De festivals worden groter, denk aan, ADE, Decibel en Extrema Outdoor, die binnen enkele minuten uitverkocht . Ieder jaar komen bijna twee miljoen Nederlanders op een dance evenement af.

In 2003 werd Belangenvereniging Dance (BVD) opgericht. Hierin zijn 22 belangrijke organisatoren van dance-evenementen vertegenwoordigd. Samen hebben ze de taak om duidelijke regels op te stellen voor het organiseren en uitvoeren van dance-evenementen en om de dance-scene een positief imago te geven. Want dance-feesten komen niet altijd op een rooskleurige manier in het nieuws. Vaak zijn er dan problemen met feestgangers, politie, omwonenden en gemeenten en was er drugs in het spel. Op dat laatste wordt tegenwoordig streng gecontroleerd, maar de berichtgeving daarover komt vaak negatief over. Aan BVD de taak om deze geluiden om te zetten naar positieve berichten. Maar de vereniging is er bovenal om veiligheid, gezondheid en professionalisering van de aangesloten organisaties in de branche te handhaven. Natuurlijk komen daar ook zaken als BTW en artiestenregeling te sprake.

Sinds 2005 is ook Buma/Stemra betrokken bij de BVD. De eerste keer dat een auteursrechtenorganisatie samenwerkt met een branche organisatie in de dance sector wereldwijd. Samen hebben ze een fingerprinting systeem ingevoerd. Daarmee worden nummers herkend die op dancefeesten worden gedraaid, en komen de royalties bij de artiest die er recht op heeft. Lees daarover meer op de Buma/Stemra-pagina.